Finał Regionalny Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”

Za nami Finał Regionalny XXIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”, który odbył się w Przelewicach. Organizatorem konkursu na szczeblu centralnym była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Organizatorami konkursu na szczeblu regionalnym był Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.

I.   W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Pieczony pasztet z 5 mięs – Elżbieta Stawicka, KGW Radowo Małe

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda: Krasnopiórka z Zalewu szczecińskiego – Marzena Szulińska, KGW Dargobądz

I nagroda: Węgorz po zastańsku – Maria Ratyńska, KGW Zastań

Podkategoria: miody

I nagroda: Miód nostrzykowy – Piotr Krajewski, Pasieka Akacjowy Gaj

I nagroda: Miód nektarowo-spadziowy – Krzysztof Łukasiewicz – Centrum Pszczelarskie Łukasiewicz

Wyróżnienia:

Wieprzowina w słoiku – Jolanta Wnuk, KGW Konwalia z Kozielic

Smalczyk wieprzowy – Elżbieta Mariusz Kubiccy, RHD „Tradycyjne Jadło”

Lipowa ryba po Karsku – Iwona Budzińska, Towarzystwo Przyjaciół Karska i okolic

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: „Bergamutka” ze Strzeżewa w zalewie octowej – Marta Kaczor

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: Białozdrojskie rogaliki – Genowefa Szpak

I nagroda: Keks świąteczny – Elwira Pokrzywniak, KGW Grzędzice

Wyróżnienia:

Faworki – Kamil Drewniak, Chleb Gwdowski

III.    W kategorii napoje regionalne:


Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda: Napój owocowo-ziołowy z miodem – Iwona Kadrzyńska, KGW Załomianki

Podkategoria: napoje alkoholowe

 I nagroda: Wino ROSE 2024 – Winnica Turnau Sp. z o.o.

Wyróżnienia:

Trójniak tradycyjny – „Mokosz” Edward Fiłkowski Miodosytnia Fiłkowscy Sp. z o.o.

IV.    Inne produkty regionalne:
I nagroda:
Dziana szynka – Mirosława Wojtkiewicz

Wyróżnienia:
Nadziewane „Gęsie pipki” – Jolanta Stańczyk, KGW „Linówianki” w Linówku

Olej rzepakowy tłoczony na zimno z Dziedzic – Mateusz Leszkiewicz Gospodarstwo rolne

Ponadto komisja konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2025” następujące produkty:
1. Szynka pradziadka – Helena Florczak, Masar Sp. z o. o.

2. Kiełbasa gruba z dziczyzny – Roman Kawecki, Gospodarstwo Agroturystyczne „Zielona Dolina”

3. Miód drahimski wrzosowy – Konrad Fujarski, Miody Fujarskich

4. Dżem z czerwonej porzeczki – Jolanta Lipińska

5. Chleb bałtycki z Bobolic – GS SCH Bobolice Danuta Karpińska

6. Szarlotka wolińska – Krystyna Choroszkiewicz, Stowarzyszenie Sołtysów Ziemi Wolińskiej

7. Pierogi z wędzonym linem – Jolanta Stańczyk, KGW „Linówianki” w Linówku

Zwycięzcom Gratulujemy!