„Jadalne róże w syropie, winie i konfiturze”
Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Szczecinku w dniu 13.07.2024r w ramach szkolenia wyjazdowego zorganizował wyjazd dla grupy rolniczek i mieszkanek obszarów wiejskich na Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych do Dobrzycy.
Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych to cykliczne wydarzenie, które odbywa się co roku w połowie lipca, w tym roku odbył się po raz dziewiąty. Każda edycja festiwalu odbywa się pod innym hasłem, tematyką tegorocznego festiwalu były: Jadalne róże w syropie, winie i konfiturze.
Uczestniczki wyjazdu brały udział w licznych atrakcjach, pokazach i prelekcjach, m.in.:
- „Podręcznik kwiatożercy- co musisz wiedzieć o kwiatach jadalnych”- prelekcja Pani dr Małgorzaty Kalemby- Dróżdż, autorki wielu publikacji i książek.
- „W 15 minut dookoła świata- jadalne kwiaty w różnych kulturach”,
- „Twój ogród jest twoją apteką- zdrowotne właściwości róży”,
- „Magia kwiatów rzeźbionych w owocach i warzywach- pokaz przeprowadzony przez Mistrza Świata w Carvingu- Grzegorza Gniecha,
- „Różany stół – kwiatowe dekoracje przy wykwintnym obiedzie i na romantyczną kolację”- pokaz przeprowadzony przez prof. UPP dr hab. Agnieszkę Krzymiańską-Bródkę,
- „Czarujący zapach róży- warsztaty z aromaterapii-pokaz przeprowadzony przez Adriannę Barzynowską.
W ramach warsztatów robienia wianków każda z Pań wykonała własnoręcznie wianek z którym wróciła do domu.
Oprócz Festiwalu uczestniczki zwiedzały Ogrody Tematyczne Hortulus podziwiając różnorodność kwiatów rabatowych, letnich bylin oraz wspaniałych kolekcji róż w wielu odmianach.
Uczestniczki wykazały duże zainteresowanie oraz wyraziły chęć uczestnictwa w podobnych szkoleniach wyjazdowych.
Tekst i zdjęcia: Zofia Burdziak, PZDR w Szczecinku.