Jesteś tym, co jesz – kupuj rozsądnie

Zdecydowana większość z nas poświęca na zakupy żywności zbyt mało czasu. W sklepach wrzucamy produkty do koszyka sugerując się głównie ceną, zwłaszcza wtedy, gdy obok produktu widzimy napis PROMOCJA. Mało kto przystanie choć chwilę, by przeanalizować etykietę produktu, a to błąd. Czytajmy etykiety, zwracajmy uwagę na zamieszczone na nich znaki jakości, informacje o przydatności. A powinniśmy – wszak to, co jemy, rzutuje na cały nasz organizm.

Najlepiej spożyć przed, należy spożyć do. Na czym polega różnica?

Każda pakowana żywność w Unii Europejskiej musi być oznakowana terminem przydatności do spożycia „należy spożyć do” lub datą minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed”. Dzięki temu konsumenci dowiadują się jak długo oraz w jakich warunkach można przechowywać dane produkty.

NALEŻY SPOŻYĆ DO

Dotyczy bezpieczeństwa żywności. Jest to wskazówka o przydatności do spożycia przed wskazaną datą, po upływie której żywność przestaje być bezpieczna i może szkodzić zdrowiu.

NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED

Odnosi się do jakości żywności. Dopóki przestrzegamy wskazówek zawartych na etykiecie odnośnie warunków przechowywania żywność będzie się nadawała do spożycia nawet po upływie daty minimalnej trwałości, jednakże może nie mieć już tych samych walorów smakowych i konsystencji. Tak więc niekoniecznie po upływie terminu musimy ją od razu wyrzucać.

Program „Poznaj Dobrą Żywność

Przyznawany przez ministra rolnictwa znak „Poznaj Dobrą Żywność” (PDŻ) pomaga konsumentom w wyborze artykułów rolno-spożywczych spełniających najwyższe kryteria i wyróżniających się doskonałymi walorami smakowymi i zdrowotnymi. Znak przyznawany jest tylko wyrobom, które spełniają kryteria, opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych, w którego skład wchodzą profesorowie i naukowcy z dziedziny żywienia, uprawy roślin, hodowli zwierząt oraz prawa. Znak można znaleźć na produktach o ugruntowanej pozycji na rynku, produkowanych przez co najmniej rok, wytwarzanych w firmach z wdrożonymi systemami zapewniania bezpieczeństwa żywności i zarządzania jakością, o minimalnej zawartości substancji dodatkowych i zawartości soli nie większej niż 2% w gotowym produkcie (wyjątek: wędzonki, kiełbasy i wędliny suche oraz podsuszane, przetwory mięsne dojrzewające oraz wytwarzane w oparciu o tradycyjne rozwiązania technologiczne, ryby i owoce morza oraz ich przetwory, niektóre sery – dojrzewające, pleśniowe, sałatkowe – w których zawartość soli ze względów technologicznych może być wyższa). Udział w Programie jest dobrowolny, a mogą w nim uczestniczyć producenci z państw członkowskich Unii Europejskiej. W celu zapewnienia utrzymania stałego, bardzo wysokiego poziomu jakości oznaczonych produktów oraz wiarygodności pochodzenia surowców znak nadawany jest produktowi na okres 3 lat.

Nie tylko w sklepie – eBazarek

Żyjemy w czasach, w których nawet seniorzy i przedszkolaki korzystają z internetu. Co prawda ci ostatni ograniczają się tylko do oglądania bajek, ale nie minie wiele czasu, gdy zaczną wykorzystywać jego inne możliwości. Pojawienie się epidemia Covid w 2019 roku spowodowało, że wszyscy otworzyliśmy się jeszcze bardziej na to medium. Wielu z nas pracuje i uczy się zdalnie, na telefonach, tabletach czy komputerach oglądamy filmy i telewizję, słuchamy internetowego radia, planujemy wakacje, no i – co chyba najpopularniejsze – robimy zakupy. Jak grzyby po deszczu pojawiają się więc na mapie Polski paczkomaty. Nawet w niewielkich mieścinach. Świat się po prostu zmienia.

Dziś w sieci możemy kupić dosłownie wszystko, również żywność. I tu znów, wychodząc naprzeciw nie tylko konsumentom, ale i producentom – ministerstwo rolnictwa pomyślało o stworzeniu platformy ułatwiającej im taki kontakt. Powstała tym sposobem strona internetowa polskiebazarek.pl, a wraz z nią wojewódzkie podstrony – w naszym województwie to zachodniopomorskiebazarek.pl (administrowany przez ZODR). Portal oferuje możliwość tworzenia krótkich łańcuchów dostaw pomiędzy producentami a konsumentami. To doskonała, bezpłatna promocja rolników, producentów regionalnej i ekologicznej żywności, usługodawców, twórców rękodzieła oraz kół gospodyń wiejskich. I okazja dla konsumenta – na zakup w cenach producenta, bez dodatkowej marży dla pośrednika.

Produkt polski – kupuj świadomie

Kolejna inicjatywa MRiRW związana jest ze znakiem PRODUKT POLSKI. Opracowany został, by ułatwić konsumentom identyfikację produktów wytworzonych z polskich surowców. Zgodnie z ustawą o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych produkty opatrzone tą informacją muszą być wyprodukowane z surowców wytworzonych na terenie Polski, z tym że w produktach przetworzonych dopuszcza się użycie importowanych składników (np. przypraw, bakalii) w ilości do 25% masy tych produktów, pod warunkiem że składniki takie nie są wytwarzane w kraju. Tak więc wybierając żywność z takim oznaczeniem mamy pewność, że została wytworzona z rodzimych surowców. Przy bogatej ofercie na sklepowych półkach ma to niebagatelne znaczenie, a w efekcie przyczynia się także do budowania patriotyzmu konsumenckiego i wsparcia sprzedaży polskiej żywności.

Polska smakuje z KOWR

Jesteśmy uznanym, nie tylko w Europie, eksporterem żywności. Nasze produkty cieszą się popularnością ze względu na wysoką jakość, niepowtarzalne walory smakowe i przystępną cenę. Produkowana z naturalnych surowców i z wykorzystaniem nowoczesnych technologii, polska żywność z powodzeniem konkuruje z żywnością innych unijnych wytwórców. O tym, że „Polska smakuje” rodzimych i zagranicznych konsumentów przekonuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR). Na stronie internetowej www.polskasmakuje.pl możemy znaleźć produkty oznaczone znakiem i sprawdzić gdzie je kupić.

Źródło: campaigns.efsa.europa.eu; gov.pl/web/rolnictwo; kowr.pl

Sylwia Lenard, ZACHODNIOPOMORSKI MAGAZYN ROLNICZY nr 179/kwiecień 2023