Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

13 lipca Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Szczecinku zorganizował wyjazd dla grupy rolniczek i mieszkanek obszarów wiejskich na Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych do Dobrzycy.

Festiwal to cykliczne wydarzenie, które odbywa się co roku w połowie lipca. W tym roku odbył się po raz dziewiąty. Każda edycja odbywa się pod innym hasłem. Tematyką tegorocznego festiwalu były: „Jadalne róże w syropie, winie
i konfiturze”. Uczestniczki wyjazdu brały udział w licznych atrakcjach, pokazach i prelekcjach, m.in.:
– „Podręcznik kwiatożercy – co musisz wiedzieć o kwiatach jadalnych” – prelekcja dr Małgorzaty Kalemby-Dróżdż, autorki wielu publikacji i książek;
– „W 15 minut do dookoła świata – jadalne kwiaty w różnych kulturach”;
– „Twój ogród jest twoją apteką – zdrowotne właściwości róży”;
– „Magia kwiatów rzeźbionych w owocach i warzywach – pokaz przeprowadzony przez Mistrza Świata w Carwnigu- Grzegorza Gniecha;
– „Różany stół – kwiatowe dekoracje przy wykwintnym obiedzie i na romantyczną kolację” – pokaz przeprowadzony przez prof. UPP dr hab. Agnieszkę Krzymiańską-Bródkę;
– „Czarujący zapach róży – warsztaty z aromaterapii – pokaz przeprowadzony przez Adriannę Barzynowską.

W ramach warsztatów robienia wianków każda z pań wykonała własnoręcznie wianek, z którym wróciła do domu. Oprócz udziału w Festiwalu uczestniczki zwiedziły Ogrody Tematyczne Hortulus, podziwiając różnorodność kwiatów rabatowych, letnich bylin oraz wspaniałych kolekcji róż w wielu odmianach.

Zofia Burdziak