Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów

Finał regionalny XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”, który odbył się w 31 sierpnia w Przelewicach. Organizatorem konkursu na szczeblu centralnym była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Organizatorami konkursu na szczeblu regionalnym był Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.

Po dokonaniu oceny i degustacji zaprezentowanych produktów komisja konkursowa w składzie: Grażyna Kurpińska – Przewodnicząca komisji, Pełnomocnik Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz członkowie: Paweł Ochman – współpracownik Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, bloger, autor książek kulinarnych; Iwona Karwowska – Kustosz – Kierownik Działu Etnografii Pomorza Muzeum Narodowego w Szczecinie; Marcin Matusiak – p.o. Dyrektora Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego oraz Małgorzata Piotrowska – Zastępca Dyrektora Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia:

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Szynka Pradziada – Helena Floczak, Masar Sp. z o. o.

Podkategoria: miody

I nagroda: Miód drahimski wrzosowy – Konrad Fujarski, Miody Fujarskich

I nagroda: Miód wytłaczany z odsklepin – Grzegorz Fujarski, Pasieka Fujarskich

Wyróżnienia:

Pasztet z dziczyzny – Marta Kaczor, KGW w Strzeżewie

Ryby wędzone ze Starego Młyna nad Tywą – Tomasz Różak, Stary Młyn nad Tywą

Miód wrzosowy – Łukasz Kołosowski, Miody Puszczy Barlineckiej Kołosowscy

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: Dżem z czerwonej porzeczki – Jolanta Lipińska

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda: Konfitura cebulowa zachodniopomorska – Witold Miśtak

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda: Kołacz woliński – Katarzyna Borko-Bukała, Manufaktura na Trygława

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: Szarlotka wolińska – Krystyna Choroszkiewicz, Stowarzyszenie Sołtysów Ziemi Wolińskiej

Wyróżnienia:

Konfitura wiśniowa z płatkami róży – Bożena Jaszczowska, Gospodarstwo Ekologiczne „SEDINA”

Sernik gotowany – Anna Frymus, KGW „Włodzisławianki”

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda: Podpiwek z Wyspy Wolin – Marzena Szulińska, KGW Dargobądz

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: Nalewka z czarnej porzeczki – Melania Prokopiak

Wyróżnienia:

Syrop z mięty – Iwona Budzińska, Towarzystwo Przyjaciół Karska i Okolic

Nalewka z białej i czerwonej porzeczki – Ewa Czerwińska

IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda: Pierogi z wędzonym linem – Jolanta Stańczyk

Wyróżnienia:

Pierogi z fasolą i ziemniakami – Maria Rożuk, KGW w Cieszysławiu „Żabki”

Ponadto komisja konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:

1. Szynka wędzona wieprzowa – Alicja i Jan Springer

2. Dargobądzki paprykarz – KGW Dargobądz, Marzena Szulińska

3. Miód gryczany – Miody Puszczy Barlineckiej, Maria i Jan Kołosowscy

4. Chleb dębnowski – Aneta i Stanisław Dobropolscy

5. Piwa połczyńskie – Browar Połczyn Zdrój Sp. z o.o.

Zwycięzcom gratulujemy!