Obowiązkowe szczepienia kur i indyków przeciwko rzekomemu pomorowi drobiu

Zgodnie z nowym rozporządzeniem szczepienia przeciwko rzekomemu pomorowi drobiu (ND – Newcastle Disease) będą obowiązkowe w gospodarstwach komercyjnych i zakładach wylęgu drobiu.  Rozporządzenie podpisane przez ministra rolnictwa, które zostało ogłoszone 26 kwietnia 2025 roku wprowadza nowe przepisy bioasekuracji oraz zasady obsady kurników w strefach zapowietrzonych od dnia 29 kwietnia 2025 roku, zaś obowiązek szczepień przeciwko ND od 13 maja 2025 roku.

Obowiązek szczepień przeciwko ND dotyczy wszystkich kur i indyków utrzymywanych w gospodarstwach komercyjnych oraz wszystkich piskląt opuszczających zakłady wylęgu drobiu. Dodatkowo w gospodarstwach utrzymujących ponad 350 sztuk średniorocznie obowiązkowe będzie przygotowanie programu szczepień, który stanie się częścią planu bioasekuracji. Wprowadzony zostaje zakaz wprowadzania do gospodarstwa i wyprowadzania z niego (zarówno komercyjnego jak i niekomercyjnego) kur i indyków niezaszczepionych przeciwko ND oraz zakaz przyjmowania do wylęgu jaj pochodzących od niezaszczepionych kur i indyków. Jednocześnie wprowadzono nakaz badania laboratoryjnego poziomu przeciwciał przeciwko rzekomemu pomorowi drobiu u kur i indyków. Badania mają na celu ocenę skuteczności programu szczepień, a powiatowi lekarze weterynarii będą wydawali zalecenia do ewentualnej modyfikacji programu.

Rozporządzenie nakazuje stosowanie podstawowych środków bioasekuracyjnych wszystkim hodowcom drobiu w zakresie dostosowanym do poziomu ryzyka, jakie stwarzają gospodarstwa komercyjne i niekomercyjne.

Gospodarstwa komercyjne muszą stosować wzmożone środki bioasekuracji takie jak: stosowanie mat i niecek dezynfekcyjnych przed wejściami i wyjściami do budynków oraz na wjazdach i wyjazdach z fermy, stotoanie środków ochrony osobistej; oczyszczanie i  odkażanie sprzętu i narzędzi używanych przy obsłudze drobiu; prowadzenie dokumentacji dotyczącej środków odkażających, deratyzacji i dezynfekcji, upadków zwierząt, rejestru środków transportu; rejestr wejść do pomieszczeń, w których przebywa drób. Gospodarstwo musi być wyposażone w kontener na zwłoki padłego drobiu lub wydzielone pomieszczenie do tego celu. W gospodarstwie powinny być środki odkażające umożliwiające bieżącą, ciągłą dezynfekcję przez minimum 7 dni, a miejsce przeznaczone do składowania tych środków musi być wydzielone i zabezpieczone przed dostępem osób nieupoważnionych. Osobne miejsca powinny być wydzielone do składowania obornika, paszy i ściółki. Gospodarstwa komercyjne utrzymujące kury, zlokalizowane w obszarze zapowietrzonym muszą przestrzegać zasady „cały kurnik pełny albo cały kurnik pusty”.

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/pryszczyca—aktualizacja-komunikatu-mrirw-na-26-kwietnia-2025-r