Święto ogórka w gminie Gościno

„Za moim domem jest wielki pagórek, na którym rośnie zielony ogórek”

„Ogórkowy Zawrót Głowy” to nazwa, która od lat nieodłącznie kojarzy się z Gościnem i jego letnimi atrakcjami. To wyjątkowe wydarzenie odbywało się cyklicznie na przełomie lipca i sierpnia. Połączona z Dniami Gościna urozmaicała je, wzbogacała oraz nadawała swojskiego charakteru.

Co się wtedy działo? Organizatorzy ogłaszali konkursy związane z ogórkiem. Ten skromny warzywny bohater stał się inspiracją dla konkursów, m.in na potrawę, przetwory, sałatkę, dekorację – stroik, wierszyk – rymowankę, przebranie oraz gry i konkursy zręcznościowe inspirowane ogórkiem.

Uprawa ogórków to powszechna praktyka wśród gospodyń wiejskich i działkowców, którzy po zbiorach zajmują się ich przetwarzaniem. Przepisów na przetwory ogórkowe mamy mnóstwo – od sałatek, poprzez ogórki kwaszone, po pikle i korniszony.

W Kołobrzegu znajdują się źródła solankowe, z których słoną wodę mieszkańcy stosowali do robienia kwaszonek. Pani Elżbieta Kuczma od lat z zaangażowaniem zajmuje się ogórkiem – prowadzi jego uprawę, przetwórstwo oraz działania promujące. To dzięki niej o ogórkach kołobrzeskich słyszano i próbowano je w wielu rejonach naszego kraju. Jej produkt ma swoją renomę i odbiorców w całym kraju. Trafia w niszę na rynku produktów regionalnych i tradycyjnych. Pani Elżbieta Kuczma za ogórek kołobrzeski zdobyła wiele nagród i wyróżnień, m.in. prestiżowa Perła 2005 w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy przyznawany na Międzynarodowych Targach Rolniczych POLAGRA w Poznaniu. To jej działania stały się inspiracją do kultywowania święta ogórka w gminie Gościno.

Po raz pierwszy impreza ta odbyła się w 2007 roku. Powtarzana była cyklicznie przez kolejne lata, aż do roku bieżącego, w którym zmodyfikowano ją i połączono z gminnym świętem plonów. W tym roku wydarzenie to odbyło się 14 września. Ze względów organizacyjnych oraz słabych plonów ogórka odbył się tylko konkurs na przetwory ogórkowe, na który dostarczono 14 prac.

Wyniki konkursu:
I miejsce – Pani Zofia Czerniszewska za Sałatkę ogórkową w zalewie gyros
II miejsce – Pani Władysława Krzyżanowska za Ogórki po królewsku
III miejsce – Pani Teresa Maksymiuk za Sałatkę ogórkową.

Wszystkie specjały wyglądały i smakowały wyśmienicie.

Źródło: Kronika Ogórkowy zawrót głowy

Olga Nowaczyk, PZDR w Kołobrzegu