Uprawa i przetwórstwo lawendy

W dniach 2-4 lipca 2025 roku odbył się wyjazd studyjny „Uprawa i przetwórstwo lawendy możliwością rozwoju i  zwiększenia dochodów małych gospodarstw w województwie zachodniopomorskim”, zrealizowany w ramach Planu Operacyjnego KSOW+ na rok 2025, współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach II Schematu Pomocy Technicznej Planu Strategicznego Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.

Celem wyjazdu było zapoznanie uczestników z dobrymi praktykami w zakresie zakładania plantacji lawendy, metodami jej pielęgnacji, zbioru oraz możliwościami przetwarzania i wykorzystania tej wyjątkowej rośliny w działalności gospodarczej.

W programie znalazły się wizyty w trzech wyjątkowych miejscach:

🔹 Lawendowa Osada w Przywidzu – rodzinne gospodarstwo, w którym uprawa kilku odmian lawendy prowadzona jest w sposób naturalny, bez użycia środków chemicznych. Uczestnicy poznali metody zbioru, suszenia oraz destylacji olejków eterycznych i hydrolatów oraz wzięli udział w warsztatach tworzenia naturalnego mydła.

🔹 Lawenda to Dobro w Radziejewie  – to urokliwe gospodarstwo agroturystyczne, gdzie rośnie około 2500 krzewów lawendy różnych odmian, takich jak Hidcote Blue Strain, Munstead, Folgate, Platinum Nico oraz Blue Scent. Gospodarstwo specjalizujące się w produkcji kosmetyków naturalnych i dekoracji z lawendy. Gospodarze podzielili się doświadczeniem w zakresie przetwórstwa, certyfikacji i promocji produktów lokalnych.

🔹 Lawendowy Zakątek w Machowinie –  miejsce pełne pasji, harmonii z naturą i lawendowej atmosfery. Plantacja łącząca działalność rolniczą z edukacją i promocją dziedzictwa lokalnego. Uczestnicy poznali sposoby wykorzystywania lawendy w kuchni (degustacja herbat, syropów i ciast), rękodziele. Uczestnicy wzięli udział w warsztatach tworzenia kul musujących do kąpieli

Wyjazd był doskonałą okazją do wymiany doświadczeń, nawiązania kontaktów oraz inspiracją do rozwijania własnych inicjatyw na bazie lokalnych zasobów i roślin aromatycznych. Wysoki poziom merytoryczny spotkań, otwartość gospodarzy i piękno odwiedzanych miejsc sprawiły, że wyjazd został bardzo pozytywnie oceniony przez wszystkich uczestników.

Lilianna Mierzejewska, 8 lipca 2025 r.