Wyjazd Studyjny pn „Transfer wiedzy i dobrych praktyk nowoczesnej hodowli zwierząt – udział w Targach Sommet de l’Elevage 2025”

W dniach 7-10 października 2025 roku odbył się wyjazd studyjny pn „Transfer wiedzy i dobrych praktyk nowoczesnej hodowli zwierząt – udział w Targach Sommet de l’Elevage 2025”, zrealizowany w ramach Planu Operacyjnego KSOW+ na rok 2025, współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach II Schematu Pomocy Technicznej Planu Strategicznego Wspólnej Polityk i Rolnej na lata 2023-2027.

Celem wyjazdu była wymiana doświadczeń i poznanie praktyk hodowlanych w hodowli bydła mięsnego we Francji. W wyjeździe uczestniczyli głównie hodowcy była mięsnego.

Uczestnicy mieli okazję wziąć udział w Targach Sommet de l’Elevage 2025, które są największym w Europie spotkaniem poświęconym branży hodowlanej i rolniczej. Specjaliści i hodowcy z całego świata wymieniają się doświadczeniami, prezentują swoje osiągnięcia i promują najlepsze rozwiązania. Powierzchnia wystawy to około 220 000 m2. W tegorocznej edycji wydarzenia zabrakło bydła z powodu panujących w okolicy chorób zakaźnych, ale pomimo to uczestnicy mogli skorzystać z szerokiej oferty Targowej.

Drugiego i trzeciego dnia wyjazdu każdy mógł spędzić czas na zwiedzaniu ogromnego terenu Targów i spotkać się z przedstawicielami różnych związków hodowlanych oraz obejrzeć sprzęt i maszyny rolnicze. Nie zabrakło także innych zwierząt – konie, osły, owce, alpaki oraz psy pasterskie były prezentowane przez hodowców z Francji. Odbyła się także aukcja on-line bydła.

Oprócz Targów odwiedziliśmy także dwa gospodarstwa zajmujące się hodowlą bydła mięsnego. Drugiego dnia wizytowaliśmy hodowlę bydła Gaskońskiego. Jest to francuska rasa, która powstała w trudnych warunkach gór – Pirenejów. Bardzo odporne bydło, utrzymywane na łąkach, doskonale przystosowane do lokalnych warunków. Odwiedzone gospodarstwo samodzielnie sprzedaje mięso i przetwory mięsne pozyskane od sztuk z własnej hodowli.

Kolejnego dnia mogliśmy zobaczyć rodzinną hodowlę bydła rasy Salers. To kolejna francuska rasa mięsna, o dobrym przystosowaniu do trudnych warunków i dobrej wydajności. Polscy hodowcy dowiedzieli się o realiach hodowli bydła mięsnego we Francji i korzystali z możliwości zadawania pytań na temat wyzwań stojących przed producentami mięsa we Francji. Zainteresowanie rasą Salers wśród polskich hodowców było duże, omówione zostało żywienie, rozród i opłacalność hodowli.

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Strategicznego
dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.

Instytucja Zarządzająca Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej
na lata 2023-2027 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.