ZAGRODY EDUKACYJNE WOJEWÓDZTWA ZACHODNIOPOMORSKIEGO
Hanna Obławska
Drzewiany 23, 76-020 Bobolice
tel. 785 474 114, e-mail: gospoda.wiejska@onet.pl
Od 2005 roku Gospodarstwo DRZEWIAŃSKA ZAGRODA jest miejscem, w którym realizowane są warsztaty tematyczne, spotkania i koncerty. Przestrzeń w gospodarstwie zaplanowana jest tak, aby było miejsce na zajęcia praktyczne połączone z rekreacją i wypoczynkiem. Dzięki takim spotkaniom uczestnicy mogą łatwiej przyswoić sobie wiedzę o przyrodzie, polskiej tradycji i zwyczajach zwłaszcza kulinarnych, która będzie doskonałym uzupełnieniem lekcji prowadzonych przez nauczycieli w szkołach.
DRZEWIAŃSKA ZAGRODA stanowi kompleks z Gospodą Wiejską, która w zasobie obiektów posiada salę szkoleniową, restauracyjną, kuchnię z zapleczem gastronomicznym, 3 ogrody zimowe oraz mały plac zabaw. Właścicielka dysponuje również 12 pokojami z łazienkami (30 miejsc noclegowych), 2 salami integracyjnymi z aneksami kuchennymi. Dzięki takim rozwiązaniom technicznym w obiektach można przeprowadzać szkolenia zarówno jednodniowe, jak i kilkudniowe o szerokim zakresie tematycznym.
Wybór odpowiednich zajęć i warsztatów daje możliwość bliższego zapoznania z wykonywaniem różnorodnych prac florystycznych odpowiednie do pory roku; kwiatami i gatunkami roślin ogrodu wiejskiego, pola, łąk i lasu; przygotowywaniem potraw regionalnych i przetworów – pieczenie ciasteczek, pierników, pierogów i uszek oraz wielu innych potraw i smakołyków; wyrabianiem ciasta drożdżowego oraz wypieków słodkich i słonych, a także przygotowywaniem przetworów słodkich, kiszonek, przetworów warzywnych, czy octów owocowych.
TEMATYKA ZAJĘĆ:
– Zioła w kuchni
– Octy naturalne smakowe – ekologiczne lemoniady
– Przetwórstwo ekologiczne – niedocenione rośliny owocowe
– Od zakwasu do bochenka i żurku
– Różane inspiracje
– Akademia kulinarnych tradycji wielkanocnych – Wioska Zająca I Kurczaka
– Akademia kulinarnych tradycji bożonarodzeniowych – Wioska Świętego Mikołaja
– Staropolskie tradycje – pierogi i uszka
– Przygoda z ciastem drożdżowym