Wirusy grypy ptaków ciągle występują na kontynencie europejskim, jednak okres największego ryzyka wystąpienia epidemii obejmuje miesiące jesienno-zimowe i wtedy należy zachować szczególną czujność. Warunki atmosferyczne oraz migracja ptaków powodują, ze utrzymuje się wysoki poziom zagrożenia ogniskami grypy ptaków w gospodarstwach hodujących drób. Należy pamiętać że każde ognisko zjadliwej grypy ptaków powoduje olbrzymie straty dla sektora drobiarskiego. Wspólny wysiłek i działania hodowców drobiu na rzecz zabezpieczenia gospodarstw przed infekcją wirusa to elementy, pozwalające na obniżenie kolejnych obostrzeń w tej branży. Wirus ten wywołuje wysoką śmiertelność u ptactwa domowego. Stwierdzenie ogniska choroby, jest powodem likwidacji zakażonego stada oraz zastosowania ograniczeń w sektorze drobiarskim. Hodowcy powinni zachować szczególną uwagę i ostrożność w celu minimalizacji ryzyka przeniesienia wirusa na teren swoich gospodarstw. W tym celu powinni przestrzegać zasad bioasekuracji:
– nie poić drobiu oraz ptaków utrzymywanych w gospodarstwie, wodą ze zbiorników, do których mają dostęp ptaki dzikie, oraz uniemożliwić dostępu drobiu do takich zbiorników;
– nie wwozić na teren gospodarstwa, w którym utrzymywany jest drób, zwłok dzikich ptaków lub tusz ptaków łownych;
– pasze odpowiednio zabezpieczyć i przechowywać przed dostępem dzikiego ptactwa;
– przed wejściami i wyjściami z budynków inwentarskich, gdzie trzymany jest drób, wyłożyć maty dezynfekcyjne;
– zgłaszać do powiatowego lekarza weterynarii miejsca gdzie utrzymuje się drób lub inne ptaki;
– przestrzegać zasad higieny tzn., myć i odkażać ręce, stosować odzież ochronną i obuwie ochronne przed wejściem do budynków inwentarskich;
– narzędzia i sprzęt używany do obsługi zwierząt starannie czyścić i odkażać.
Zastosowanie się do wymienionych wyżej obowiązków oraz częsta dezynfekcja pomieszczeń inwentarskich, przy ograniczeniu do minimum liczby osób wchodzących do pomieszczeń inwentarskich, są efektywnymi i prostymi sposobami zmniejszającymi ryzyko wystąpienia wirusa w naszej hodowli.
Opracował: Grzegorz Czulewicz specjalista ds. Technologii produkcji zwierzęcej, Oddział Koszalin
Zdjęcie główne: https://www.gov.pl/web/psse-pyrzyce/grypa-ptakow