
Relacja: „Wiosna na talerzu” podczas „Barzkowickiej Wiosny”,
czyli podróż przez smak i tradycję
Do konkursu przystąpiło 13 Kół Gospodyń Wiejskich: KGW w Sulinie, KGW Bobrowniki, KGW w Wiechowie, KGW Dargobądz, KGW „Konwalia” w Kozielicach, KGW „Jarzębina” Dobropole Pyrzyckie, KGW „Rogowianie”, KGW „Dziesiątka” w Krąpieli, „Linówianki” KGW w Linówku, KGW „Żar” w Żarowie, KGW w Dalewie „Dalewianki”, KGW w Nadarzynie „Nadarzynianki”, KGW w Turzu.
Celem konkursu było promowanie wizerunku zachodniopomorskiej kuchni regionalnej, identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych lokalnych produktach oraz integracja i aktywizacja Kół Gospodyń Wiejskich. Przy ocenie produktów brano pod uwagę związek produktu z tradycją, wygląd i sposób zaprezentowania produktu oraz jego smak. Po dokonaniu oceny i degustacji zaprezentowanych produktów Komisja konkursowaw składzie: przewodnicząca komisji Magdalena Łapecińska (KOWR Oddział Terenowy w Szczecinie) oraz członkinie Magdalena Siwy (KRUS Placówka Terenowa w Stargardzie) i Małgorzata Piotrowska (I Zastępca Dyrektora ZODR) wyłoniła laureatów konkursu.
I miejsce – KGW w Nadarzynie „Nadarzynianki” za filet z kaczki z sosem z rabarbaru i miodu oraz sałatka wiosenna,
II miejsce – KGW w Wiechowie za polędwiczki w sosie owocowym z carpaccio z młodych buraków na grzankach,
III miejsce – KGW „Rogowianie” za ser ze śmietaną i szczypiorkiem.
SPONSORZY KONKURSU: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Szczecinie, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Koszalinie.







Fot. E. Pawłowicz