warsztaty pt. „Strategie poprawy wydajności w rolnictwie ekologicznym”

W dniach 20-21 października 2025 r.  w Juchowie odbyły się dwudniowe warsztaty pt. „Strategie poprawy wydajności w rolnictwie ekologicznym”, zorganizowane przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy w Puławach. Warsztaty odbyły się w gospodarstwie biodynamicznym Juchowo Farm, które swoją produkcję opiera zarówno o metody ekologiczne, jak i biodynamiczne.

Pierwszego dnia odbyły się warsztaty „OYUP – Jak zwiększyć plon roślin w rolnictwie ekologicznym”, podczas których dr hab. Jarosław Stalenga z IUNG-PIB w Puławach omówił założenia projektu OrganicYieldsUp. Opowiedział także o krajach w nim uczestniczące oraz założeniach.
Dr hab. Krzysztof Jończyk z IUNG- PIB w Puławach przedstawił wprowadzenie do tematu dnia następnego, a mianowicie „Uwarunkowania zwiększenia produkcyjności zbóż w rolnictwie ekologicznym”. W części terenowej dr Anna Szumełda – FSK Juchowo omówiła historię powstania Fundacji im. Stanisława Karłowskiego oraz funkcjonowanie Projektu Wiejskiego w Juchowie.

Temat przewodni drugiego dnia warsztatów to „Uwarunkowania zwiększenia produkcyjności zbóż w rolnictwie ekologicznym”. Dr hab. Krzysztof Jończyk (IUNG-PIB w Puławach) omówił agrotechnikę upraw ekologicznych oraz „Ekologiczne Doświadczalnictwo Odmianowe”, w którym wskazał, gdzie powinno się szukać zwiększenia produkcyjności zbóż w rolnictwie ekologicznym. Następnie uczestnicy warsztatów zostali zapoznani z produkcją w Juchowo Farm. Pani Monika Liberacka omówiła produkcję zwierzęcą w gospodarstwie, natomiast Pan Emil Dyrka przedstawił strukturę zasiewów oraz omówił sposób uprawy poszczególnych gatunków roślin. Prof. Beata Feldyn-Szewczyk, (IUNG-PIB w Puławach) przedstawiła platformę EKO-zboże, która ma za zadanie wspierać decyzję gospodarstw ekologicznych. Prof. Jerzy Księżak – IUNG-PIB w Puławach – przedstawił wyniki badań kukurydzy uprawianej metodą ekologiczną w różnych wariantach upraw mieszanek z innymi roślinami oraz porównania plonu kukurydzy różnych odmian. Na koniec części wykładowej dr Adam Berbeć – IUNG-PIB w Puławach – zaprezentował, jak wygląda automatyzacja w uprawach ekologicznych oraz wykorzystywanie robota autonomicznego podczas zabiegów agrotechnicznych. Na zakończenie warsztatów uczestnicy mogli zobaczyć proces produkcji kompostu na potrzeby nawożenia upraw w Juchowo Farm.

image_pdfimage_print
Scroll to Top