W dniach 26-28 maja 2025 r w Gołębiowie w województwie mazowieckim odbyło się szkolenie w ramach operacji KSOW: Uprawa i wykorzystanie ziół i roślin mało znanych jako alternatywa dla małych gospodarstw.
Tytułem szkolenia były „Zioła i rośliny mało znane – wykorzystanie w gospodarstwie domowym i wprowadzenie do obrotu
w ramach krótkich łańcuchów dostaw”.
Uczestnikami szkolenia byli: dyrekcja Zachodniopomorskiego oraz Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, doradcy Ośrodków Doradztwa Rolniczego z całej Polski, pracownicy Centrum Doradztwa Rolniczego oraz rolnicy.
Delegatami województwa zachodniopomorskiego byli: Pani Małgorzata Piotrowska – Zastępca dyrektora ZODR w Barzkowicach oraz Pani Małgorzata Jędrzejek – doradca z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Pyrzycach.
Szkolenie trwało trzy dni, podczas których uczestnicy mieli przyjemność wysłuchać interesujących wykładów na temat ziół i roślin mało znanych oraz odwiedzić gospodarstwa, które są wzorcem w uprawie roślin owocowych niszowych i nie tylko.
Pierwszego dnia uczestnicy szkolenia wysłuchali wykładu Pani Natalii Żurkowskiej na temat wprowadzenia do gastronomii
ziół i dzikich roślin jadalnych. Wiedzę na ten temat Pani Natalia zdobyła m.in. kończąc kursy: „Zielarz – fitoterapeuta” w Instytucie Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych oraz „Przewodnik kąpieli leśnych i terapii leśnej” w Instytucie Ekoterapii Relacyjnej. Uczestnicy szkolenia zapoznali się z dziejami dzikiej kuchni, współczesną dziką kuchnią i zasadami bezpiecznego zbioru
roślin z natury. Ważnym pytaniem, które zostało postawione to „Czy warto jeść dzikie rośliny nieuprawne?”.
Dzikie rośliny i zioła są zdrowe i smaczne, bogate w minerały i witaminy, zawierają substancje lecznicze oraz zmniejszają ryzyko wielu chorób, a przede wszystkim są darmowe.
Są rośliny, na które należy szczególnie uważać, np. tojad, ciemiężyca, ciemiernik, czy szalej jadowity. Należy więc zbierać tylko te rośliny, które się zna.
Korzystnymi roślinami dla naszego zdrowia są: chrzan pospolity, jałowiec pospolity, bluszczyk kurdybanek,
babka zwyczajna i lancetowata, czosnaczek pospolity i wiele innych.
W drugiej części dnia wszyscy uczestnicy szkolenia byli ugoszczeni przez Panią Małgorzatę Ewelinę Szymańską – burmistrz Solca. Poprowadziła ona inspirujący wykład na temat prawnych aspektów wprowadzania ziół do obrotu w ramach krótkich łańcuchów dostaw.
Drugiego dnia grupa szkoleniowa odwiedziła gospodarstwo rolne „Pola smaku” Magdalena Szot-Szewczyk .
Jest to przykład kooperatywy 5 gospodarstw sprzedających własne surowce w ramach krótkich łańcuchów dostaw.
Kolejnym imponującym gospodarstwem był gospodarstwo rolne Pani Elżbiety Pomorskiej, które zajmuje się uprawą roślin owocowych niszowych takich jak: jagoda kamczacka, dereń jadalny, pigwowiec i inne. Uczestnicy mieli przyjemność degustacji produktów pochodzących z gospodarstwa.
Następnym wspaniałym przedsięwzięciem była „Leśna Apteka”. W cudownych okolicznościach przyrody Pan Piotr Martyniuk opowiadał o ziołach i różnych produktach dostępnych w „Leśnej Aptece”
Pod koniec dnia Pani Magdalena Maślanica zdradziła tajemnicę czym jest gospodarstwo foragerskie. Jest to gospodarstwo zbierackie. Miejsce, w którym prowadzony jest biznes związany ze zbieraniem i przetwarzaniem roślin dzikorosnących na terenach otwartych, np. lasach, łąkach, polach.
Ostatniego dnia uczestnicy mieli ogromną przyjemność udać się na spacer nad Wisłę z Panią Justyną Pargieła. Uczyła ona wszystkich rozpoznawania ziół ze stanu naturalnego. Po uroczym spacerze odbyły się warsztaty kulinarne – dzika kuchnia.
Była to kulinarna obróbka ziół zebranych w terenie oraz warsztaty z robienia maceratów olejowych ziołowych, kiszonek i kadzideł.
Całe szkolenie uwieńczył przepyszny obiad przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich Boiska.
Wyjazd szkoleniowy był ciekawy, niezwykle wartościowy i praktyczny. Prowadzący wykazali się głęboką wiedzą i doświadczeniem w tematyce ziół i dzikiej kuchni. Dzięki takim szkoleniom istnieje możliwość zwiększenia świadomości na temat zdrowotności ziół wśród społeczeństwa.





