
ZODR w Barzkowicach patronem
X Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych
Zapraszamy do Dobrzycy!
Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach ma zaszczyt ponownie objąć patronatem wydarzenie o unikalnym charakterze i ogólnopolskim zasięgu – X Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych, który odbędzie się w dniach 12 i 13 lipca 2025 r. w malowniczych Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy.
To wydarzenie od dekady przyciąga tysiące uczestników – ogrodników, smakoszy, pasjonatów zdrowego stylu życia, edukatorów i rodziny z dziećmi. Tegoroczna, jubileuszowa edycja zapowiada się szczególnie barwnie, inspirująco i… smakowicie!
Święto smaków, kwiatów i inspiracji – co czeka na uczestników?
W programie Festiwalu znalazły się liczne atrakcje, warsztaty, degustacje i pokazy z udziałem uznanych ekspertów, mistrzów kuchni i florystów. Hasłem przewodnim będzie po raz kolejny promocja kwiatów jadalnych w kuchni, kosmetyce i ogrodzie.
PREMIERA: Ogród Monte Fiori
Nowością tej edycji będzie uroczysta prezentacja ogrodu pokazowego Monte Fiori – stylizowanego na włoskie założenie ogrodowe, stworzonego w całości z myślą o kwiatach jadalnych. To wyjątkowe miejsce stanie się stałą częścią Ogrodów Hortulus i przestrzenią edukacyjną, w której będzie można poznać tajniki uprawy, zbioru i pielęgnacji roślin jadalnych.
Kwiaty na talerzu – kuchnia kwiatowa na żywo
W kulinarnej strefie Festiwalu uczestnicy będą mieli okazję:
W kulinarnej strefie Festiwalu uczestnicy będą mieli okazję:
- obserwować pokazy gotowania na żywo z udziałem najlepszych kucharzy i blogerów kulinarnych,
- spróbować potraw z lawendy, nagietków, bratków, róży czy fiołków,
- poznać przepisy na kwiatowe zupy, desery, lemoniady oraz przetwory,
- porozmawiać z Mariuszem Siwakiem, mistrzem kuchni kwiatowej, który poprowadzi autorskie prezentacje kulinarne.
Ustanowienie Rekordu Polski!
Podczas tegorocznego Festiwalu planowane jest wyjątkowe wydarzenie – próba ustanowienia Rekordu Polski na największą zupę z liliowca! Aby rekord został uznany, przygotowane musi zostać co najmniej 100 litrów kwiatowej zupy. Uczestnicy będą mogli nie tylko kibicować, ale również spróbować rekordowego dania!
Florystyka kulinarna i kuchnia kosmetyczna
Pod kierunkiem prof. Agnieszki Krzymińskiej-Bródki, odbędą się pokazy florystyczne i aranżacje jadalnych dekoracji.
W strefie kosmetyki naturalnej, uczestnicy poznają przepisy na kwiatowe kremy, balsamy, hydrolaty i peelingi, które zaprezentuje Katarzyna Majewska, specjalistka w dziedzinie ziołolecznictwa i ekologicznych kosmetyków DIY.
Carving, wystawy i rękodzieło
Mistrz świata w carvingu, Grzegorz Gniech, pokaże, jak tworzyć spektakularne rzeźby z owoców i warzyw.
Na licznych stoiskach wystawienniczych będzie można zakupić naturalne przetwory, syropy, oleje, miody, kwiatowe herbaty, kosmetyki ekologiczne i rękodzieło lokalnych twórców.
Rodzinny weekend w Ogrodach Hortulus
Dla najmłodszych przygotowano:
- warsztaty plecenia wianków,
- tworzenie kwiatowych obrazów,
- zajęcia kreatywne z florystyki,
- animacje, gry plenerowe i poradnictwo dietetyczne.
Dlaczego warto być z nami?
Festiwal w Dobrzycy to nie tylko rozrywka, ale przede wszystkim edukacja, promocja zdrowych nawyków i zrównoważonego stylu życia. To również wyjątkowa okazja do integracji środowiska rolniczego, ogrodniczego i konsumenckiego.
ZODR w Barzkowicach jako patron wydarzenia zaprasza wszystkich zainteresowanych nowoczesnym ogrodnictwem, zdrowiem i florystyką do udziału w tym niepowtarzalnym święcie natury.

Do zobaczenia w Dobrzycy!
🗓️ 12–13 lipca 2025 r. | Ogrody Hortulus Spectabilis
🌐 Więcej informacji na stronie organizatora: www.hortulus.com.pl