7 września 2025 r. w Zachodniopomorskim Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej w Przelewicach odbył się finał regionalny konkursu „Pieczywo-Kromka.pl III”.
Organizatorem konkursu była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie we współpracy z Zachodniopomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.
Celem konkursu było promowanie produktów piekarniczych opartych na tradycjach regionalnych bądź historycznych, a także promowanie lokalnych piekarni rzemieślniczych, spółdzielczych i działających w ramach RHD stosujących tradycyjne, regionalnie oraz historyczne metody wypieku.
I miejsce – Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” z Bobolic – za chleb bałtycki
II miejsce – Piekarnia Jolanta Garbicz z Suliszewa – za chleb chłopski
III miejsce – Spółdzielnia Socjalna Rzemiosło – Piekarnia na żywym zakwasie ze Stargardu za chleb wieśniak
Wyróżnienia:
- Manufaktura na Trygława z Wolina – za chleb lawendowy
- P.P.H Tast Jan Tabiński ze Szczecina – za bułkę synbiotyczną żytnią
Zwycięzca finału regionalnego będzie brał udział w finale ogólnopolskim, który odbędzie się podczas Targów „Smaki Regionów” 26 września 2025 r. w Poznaniu.
Konkurs sfinansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych w ramach kampanii Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego „Pieczywo – Kromka.pl”.






