Rolnicy z powiatu kamieńskiego wraz z doradcami z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Kamieniu Pomorskim, dzięki dofinansowaniu Zachodniopomorskiej Izby Rolniczej, mieli okazję uczestniczyć w szkoleniu wyjazdowym do Winnicy Turnau w Baniewicach.
Obecnie na 41 hektarach uprawiane są m.in. winne szczepy solaris, chardonnay i pinot noir, z których powstają cenione polskie wina.
Historia winnicy zaczęła się w 2010 roku od pierwszych nasadzeń winorośli.
W 2015 r. został oddany do użytku odremontowany dziewiętnastowieczny budynek gospodarczy, pełniący wcześniej funkcję owczarni.
W 2022 roku dobudowano nowy obiekt na potrzeby winnicy.
W 2013 r. winnica podjęła współpracę z enologiem Frankiem Faustem – uznanym twórcą win z Nadrenii, dzięki czemu winnica prężnie się rozwija. Cyklicznie odbywają się tutaj koncerty Grzegorza Turnaua oraz jazzowe koncerty plenerowe i nie tylko.
Uczestnicy szkolenia poznali historię tego miejsca – od przygotowania terenu, zasadzenia winorośli, po proces produkcji do gotowego produktu. Mogliśmy zwiedzić zabytkowy budynek przetwórni, piwnic i wziąć udział w degustacji wyjątkowych win, które ponadto produkowane są z ekologicznych winogron.
Wyjazd odbył się dzięki wsparciu Zachodniopomorskiej Izby Rolniczej, za co serdecznie dziękujemy!
Relację z wyjazdu przygotowała: Beata Łukaszewska-Nowicka i Adrianna Tomczyk z PZDR w Kamieniu Pomorskim



