Integrowana produkcja jęczmienia

Zdjęcie:
Rocsana Nicoleta Gurza (pexels.com)

Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa zatwierdził metodykę integrowanej produkcji jęczmienia ozimego i jarego. Osoby zainteresowane uprawą jęczmienia w ekoschemacie Integrowana produkcja roślin powinny w pierwszej kolejności zapoznać się z wymaganiami, które trzeba spełnić.

Wymagania obligatoryjne (zgodność 100 proc. tj. 16 punktów):

  1. Stosowanie odpowiedniego płodozmianu wskazanego w metodyce.
  2. Dobór odmian o zwiększonej odporności/tolerancji na co najmniej jednego sprawcę chorób np. mączniaka prawdziwego zbóż i traw, plamistości siatkowej jęczmienia, rdzy jęczmienia, rynchosporiozy zbóż.
  3. Wykonanie przed siewem mechanicznych zabiegów ograniczających zachwaszczenie.
  4. Stosowanie kwalifikowanego i zaprawionego materiału siewnego zgodnie ze standardem ESTA – nasiona certyfikowane.
  5. Wykonanie siewu w odpowiednim dla danego regionu terminie, z właściwą normą i parametrami siewu.
  6. Stosowanie w odpowiednich terminach i dawkach nawożenie makro- i mikroelementami w zależności od typu i pH gleby po uprzednim przeprowadzeniu bilansu składników pokarmowych i potwierdzonym dokumentami.
  7. Wykorzystanie w regulacji zachwaszczenia w pierwszej kolejności metod agrotechnicznych, a w przypadku ochrony chemicznej właściwe zastosowanie herbicydu w odpowiedniej dawce, z uwzględnieniem poziomu wrażliwości chwastów opracowanych dla pojedynczo występujących chwastów lub ich zbiorowisk.
  8. Monitorowanie pola od początku wschodów do początku dojrzewania, minimum 1 x w tygodniu, występowania chorób (mączniaka prawdziwego zbóż i traw, plamistości siatkowej jęczmienia, rdzy jęczmienia, rynchosporiozy zbóż) oraz po wykłoszeniu ze szczególnym uwzględnieniem fuzariozy kłosów.
  9. Monitorowanie systematyczne pola od początku wschodów do początku dojrzewania, minimum 1 x w tygodniu, występowania szkodników z zastosowaniem właściwych metod.
  10. Stosowanie środków ochrony roślin po przekroczeniu wartości progu ekonomicznej szkodliwości dla chorób i szkodników.
  11. Stosowanie wyłącznie środków ochrony roślin z listy dopuszczonych do stosowania w integrowanej produkcji jęczmienia.
  12. Wykonanie przynajmniej jednego zabiegu (jeżeli są zarejestrowane) przy użyciu biologicznych środków ochrony roślin (zaprawianie ziarna lub opryskiwanie roślin w trakcie wegetacji) – potwierdzone fakturą zakupu.
  13. Umieszczenie „domków” dla murarek lub kopców dla trzmieli w ilości przynajmniej 1 na 5 ha, a w przypadku większych plantacji – kilku sztuk.
  14. Stworzenie odpowiednich warunków do obecności ptaków drapieżnych, tj. ustawienie tyczek spoczynkowych w ilości przynajmniej 1 na 5 ha, a w przypadku większych plantacji – kilku sztuk tyczek.
  15. Przemienne stosowanie substancji czynnych środków ochrony roślin z różnych grup chemicznych w celu zapobiegania zjawisku uodparniania się agrofagów (chwastów, szkodników i patogenów) z uwzględnieniem zakresu ochrony w poprzednich sezonach.
  16. Wykonanie zbioru w odpowiedniej fazie dojrzałości i wilgotności ziarna.

Realizację wszystkich wymogów z listy obligatoryjnych czynności i zabiegów w systemie integrowanej produkcji należy udokumentować w notatniku integrowanej produkcji roślin. 

Listy kontrolne dla upraw rolniczych

Wymagania podstawowe (zgodność 100 proc., tj. 28 punktów):

  1. Czy producent prowadzi produkcję i ochronę roślin według szczegółowych metodyk zatwierdzonych przez Głównego Inspektora?
  2. Czy producent posiada aktualne szkolenie IP potwierdzone zaświadczeniem z zastrzeżeniem art. 64 ust. 4, 5, 7 i 8 ustawy o środkach ochrony roślin?
  3. Czy producent stosuje środki ochrony roślin wyłącznie z wykazu środków dopuszczonych do IP?
  4. Czy w gospodarstwie znajdują się i są przechowywane wszystkie wymagane dokumenty (np. metodyki, notatniki)?
  5. Czy notatnik IP jest prowadzony prawidłowo i na bieżąco?
  6. Czy producent systematycznie dokonuje obserwacji kontrolnych upraw i odnotowuje je w notatniku?
  7. Czy producent postępuje z pustymi opakowaniami po środkach ochrony roślin i środkami przeterminowanymi zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa?
  8. Czy ochrona chemiczna roślin jest zastępowana metodami alternatywnymi wszędzie tam, gdzie jest to uzasadnione?
  9. Czy ochrona chemiczna roślin jest prowadzona w oparciu o progi ekonomicznej szkodliwości i sygnalizację organizmów szkodliwych (tam, gdzie to jest możliwe)?
  10. Czy zabiegi środkami ochrony roślin są wykonywane wyłącznie przez osoby posiadające aktualne, na czas wykonywania zabiegów, zaświadczenie o ukończeniu szkolenia w zakresie stosowania środków ochrony roślin lub doradztwa dotyczącego środków ochrony roślin, lub integrowanej produkcji roślin, lub innego dokumentu potwierdzającego uprawnienia do stosowania środków ochrony roślin?
  11. Czy aplikowane środki ochrony roślin są dopuszczone do stosowania w danej uprawie – roślinie?
  12. Czy każde zastosowanie środków ochrony roślin jest zanotowane w notatniku IP z uwzględnieniem powodu stosowania, daty i miejsca stosowania oraz powierzchni uprawy, dawki preparatu i ilości cieczy użytkowej na jednostkę powierzchni?
  13. Czy zabiegi ochrony roślin były przeprowadzane w odpowiednich warunkach (optymalna temperatura, wiatr poniżej 4 m/s)?
  14. Czy przestrzega się rotacji substancji czynnych środków ochrony roślin wykorzystywanych do wykonywania zabiegów – jeżeli jest to możliwe?
  15. Czy producent ogranicza liczbę zabiegów i ilość stosowanych środków ochrony roślin do niezbędnego minimum?
  16. Czy producent posiada urządzenia pomiarowe pozwalające dokładnie określić ilość odmierzanego środka ochrony roślin?
  17. Czy warunki bezpiecznego stosowania środków określone w etykietach są przestrzegane?
  18. Czy producent przestrzega zapisów etykiety dotyczących zachowania środków ostrożności związanych z ochroną środowiska naturalnego, tj. np. zachowania stref ochronnych i bezpiecznych odległości od terenów nieużytkowanych rolniczo?
  19. Czy przestrzegane są okresy prewencji i karencji?
  20. Czy nie są przekraczane dawki oraz maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym określona w etykiecie środka ochrony roślin?
  21. Czy opryskiwacze wymienione w notatniku IP są sprawne i mają aktualne badania techniczne?
  22. Czy producent przeprowadza systematyczną kalibrację opryskiwacza/-y?
  23. Czy producent posiada wydzielone miejsce do napełniania i mycia opryskiwacza?
  24. Czy postępowanie z resztkami cieczy użytkowej jest zgodne z zapisami w etykietach środków ochrony roślin?
  25. Czy środki ochrony roślin są przechowywane w oznakowanym zamkniętym pomieszczeniu w sposób zabezpieczający przed skażeniem środowiska?
  26. Czy wszystkie środki ochrony roślin są przechowywane wyłącznie w oryginalnych opakowaniach?
  27. Czy producent IP przestrzega przy produkcji roślin zasad higienicznosanitarnych, w szczególności określonych w metodykach?
  28. Czy są zapewnione odpowiednie warunki dla rozwoju i ochrony pożytecznych organizmów?

Wymagania dodatkowe dla polowych upraw rolniczych (zgodność min. 50 proc., tj. 8 punktów):

  1. Czy uprawiane odmiany roślin zostały dobrane pod kątem integrowanej produkcji roślin?
  2. Czy każde pole jest oznaczone zgodnie z wpisem w notatniku IP?
  3. Czy producent wykonał wszystkie niezbędne zabiegi agrotechniczne zgodnie z metodykami IP?
  4. Czy w uprawach jest stosowany zalecany międzyplon?
  5. Czy w gospodarstwie prowadzi się działania ograniczające erozję gleby?
  6. Czy do wykonania zabiegu zostały używane opryskiwacze wyszczególnione w notatniku IP?
  7. Czy maszyny do stosowania nawozów są utrzymane w dobrym stanie technicznym?
  8. Czy maszyny do stosowania nawozów umożliwiają dokładne ustalenie dawki?
  9. Czy każde zastosowane nawożenie jest zanotowane z uwzględnieniem formy, rodzaju, daty stosowania, ilości oraz miejsca stosowania i powierzchni?
  10. Czy nawozy są magazynowane w oddzielnym, wyznaczonym do tego celu pomieszczeniu, w sposób zabezpieczający przed skażeniem środowiska?
  11. Czy producent zabezpiecza puste opakowania po środkach ochrony roślin przed dostępem osób postronnych?
  12. Czy producent posiada odpowiednio przygotowane miejsce do zbierania odpadów i odrzuconych płodów rolnych?
  13. Czy w pobliżu miejsc pracy znajdują się apteczki pierwszej pomocy medycznej?
  14. Czy w gospodarstwie są wyraźnie oznaczone miejsca niebezpieczne np. miejsca przechowywania środków ochrony roślin?
  15. Czy producent korzysta z usług doradczych?

Zalecenia (realizacja min. 20 proc., tj. 2 punktów):

  1. Czy dla gospodarstwa są sporządzone mapy glebowe?
  2. Czy nawozy nieorganiczne są magazynowane w czystym i suchym pomieszczeniu?
  3. Czy wykonano analizę chemiczną nawozów organicznych na zawartość składników pokarmowych?
  4. Czy oświetlenie w pomieszczeniu, gdzie przechowywane są środki ochrony roślin umożliwia odczytywanie informacji zawartych na opakowaniach środków ochrony roślin?
  5. Czy producent wie, jak należy postępować w przypadku rozlania lub rozsypania się środków ochrony roślin i czy ma narzędzia do przeciwdziałania takiemu zagrożeniu?
  6. Czy producent ogranicza dostęp do kluczy i magazynu, w którym przechowuje środki ochrony roślin, osobom niemającym uprawnień w zakresie ich stosowania?
  7. Czy producent przechowuje w gospodarstwie tylko środki ochrony roślin dopuszczone do stosowania w uprawianych przez siebie gatunkach?
  8. Czy producent pogłębia wiedzę na spotkaniach, kursach lub konferencjach poświęconych integrowanej produkcji roślin?

Źródło: Metodyka integrowanej produkcji jęczmienia ozimego i jarego 2024. https://www.gov.pl/web/piorin/metodyki-ip

Więcej informacji na temat integrowanej produkcji roślin pod adresem: https://integrowanaprodukcja.com.pl/

Dobór odmian do integrowanej produkcji roślin: https://www.coboru.gov.pl/pdo/ipr

Certyfikacja integrowanej produkcji roślin:https://iprcert.pl/

Autor wpisu: Izabela Świgoń, ZODR w Barzkowicach

image_pdfimage_print
Scroll to Top
Skip to content