Finał regionalny XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”, który odbył się w 31 sierpnia w Przelewicach. Organizatorem konkursu na szczeblu centralnym była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Organizatorami konkursu na szczeblu regionalnym był Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.
Po dokonaniu oceny i degustacji zaprezentowanych produktów komisja konkursowa w składzie: Grażyna Kurpińska – Przewodnicząca komisji, Pełnomocnik Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz członkowie: Paweł Ochman – współpracownik Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, bloger, autor książek kulinarnych; Iwona Karwowska – Kustosz – Kierownik Działu Etnografii Pomorza Muzeum Narodowego w Szczecinie; Marcin Matusiak – p.o. Dyrektora Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego oraz Małgorzata Piotrowska – Zastępca Dyrektora Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia:
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Szynka Pradziada – Helena Floczak, Masar Sp. z o. o.
Podkategoria: miody
I nagroda: Miód drahimski wrzosowy – Konrad Fujarski, Miody Fujarskich
I nagroda: Miód wytłaczany z odsklepin – Grzegorz Fujarski, Pasieka Fujarskich
Wyróżnienia:
Pasztet z dziczyzny – Marta Kaczor, KGW w Strzeżewie
Ryby wędzone ze Starego Młyna nad Tywą – Tomasz Różak, Stary Młyn nad Tywą
Miód wrzosowy – Łukasz Kołosowski, Miody Puszczy Barlineckiej Kołosowscy
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Dżem z czerwonej porzeczki – Jolanta Lipińska
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: Konfitura cebulowa zachodniopomorska – Witold Miśtak
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Kołacz woliński – Katarzyna Borko-Bukała, Manufaktura na Trygława
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: Szarlotka wolińska – Krystyna Choroszkiewicz, Stowarzyszenie Sołtysów Ziemi Wolińskiej
Wyróżnienia:
Konfitura wiśniowa z płatkami róży – Bożena Jaszczowska, Gospodarstwo Ekologiczne „SEDINA”
Sernik gotowany – Anna Frymus, KGW „Włodzisławianki”
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Podpiwek z Wyspy Wolin – Marzena Szulińska, KGW Dargobądz
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Nalewka z czarnej porzeczki – Melania Prokopiak
Wyróżnienia:
Syrop z mięty – Iwona Budzińska, Towarzystwo Przyjaciół Karska i Okolic
Nalewka z białej i czerwonej porzeczki – Ewa Czerwińska
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: Pierogi z wędzonym linem – Jolanta Stańczyk
Wyróżnienia:
Pierogi z fasolą i ziemniakami – Maria Rożuk, KGW w Cieszysławiu „Żabki”
Ponadto komisja konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:
1. Szynka wędzona wieprzowa – Alicja i Jan Springer
2. Dargobądzki paprykarz – KGW Dargobądz, Marzena Szulińska
3. Miód gryczany – Miody Puszczy Barlineckiej, Maria i Jan Kołosowscy
4. Chleb dębnowski – Aneta i Stanisław Dobropolscy
5. Piwa połczyńskie – Browar Połczyn Zdrój Sp. z o.o.
Zwycięzcom gratulujemy!