Za nami Finał Regionalny XXIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”, który odbył się w Przelewicach. Organizatorem konkursu na szczeblu centralnym była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Organizatorami konkursu na szczeblu regionalnym był Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Pieczony pasztet z 5 mięs – Elżbieta Stawicka, KGW Radowo Małe
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: Krasnopiórka z Zalewu szczecińskiego – Marzena Szulińska, KGW Dargobądz
I nagroda: Węgorz po zastańsku – Maria Ratyńska, KGW Zastań
Podkategoria: miody
I nagroda: Miód nostrzykowy – Piotr Krajewski, Pasieka Akacjowy Gaj
I nagroda: Miód nektarowo-spadziowy – Krzysztof Łukasiewicz – Centrum Pszczelarskie Łukasiewicz
Wyróżnienia:
Wieprzowina w słoiku – Jolanta Wnuk, KGW Konwalia z Kozielic
Smalczyk wieprzowy – Elżbieta Mariusz Kubiccy, RHD „Tradycyjne Jadło”
Lipowa ryba po Karsku – Iwona Budzińska, Towarzystwo Przyjaciół Karska i okolic
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: „Bergamutka” ze Strzeżewa w zalewie octowej – Marta Kaczor
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: Białozdrojskie rogaliki – Genowefa Szpak
I nagroda: Keks świąteczny – Elwira Pokrzywniak, KGW Grzędzice
Wyróżnienia:
Faworki – Kamil Drewniak, Chleb Gwdowski
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Napój owocowo-ziołowy z miodem – Iwona Kadrzyńska, KGW Załomianki
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Wino ROSE 2024 – Winnica Turnau Sp. z o.o.
Wyróżnienia:
Trójniak tradycyjny – „Mokosz” Edward Fiłkowski Miodosytnia Fiłkowscy Sp. z o.o.
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: Dziana szynka – Mirosława Wojtkiewicz
Wyróżnienia:
Nadziewane „Gęsie pipki” – Jolanta Stańczyk, KGW „Linówianki” w Linówku
Olej rzepakowy tłoczony na zimno z Dziedzic – Mateusz Leszkiewicz Gospodarstwo rolne
Ponadto komisja konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2025” następujące produkty:
1. Szynka pradziadka – Helena Florczak, Masar Sp. z o. o.
2. Kiełbasa gruba z dziczyzny – Roman Kawecki, Gospodarstwo Agroturystyczne „Zielona Dolina”
3. Miód drahimski wrzosowy – Konrad Fujarski, Miody Fujarskich
4. Dżem z czerwonej porzeczki – Jolanta Lipińska
5. Chleb bałtycki z Bobolic – GS SCH Bobolice Danuta Karpińska
6. Szarlotka wolińska – Krystyna Choroszkiewicz, Stowarzyszenie Sołtysów Ziemi Wolińskiej
7. Pierogi z wędzonym linem – Jolanta Stańczyk, KGW „Linówianki” w Linówku
Zwycięzcom Gratulujemy!








