„Jadalne róże w syropie, winie i konfiturze”

Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Szczecinku w dniu 13.07.2024r w ramach szkolenia wyjazdowego zorganizował wyjazd  dla grupy rolniczek i mieszkanek obszarów wiejskich  na  Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych do Dobrzycy.

Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych to cykliczne wydarzenie, które odbywa się co roku w połowie lipca, w tym roku odbył się po raz dziewiąty. Każda edycja festiwalu odbywa się pod innym hasłem, tematyką tegorocznego festiwalu były: Jadalne róże w syropie, winie i konfiturze.

Uczestniczki wyjazdu brały udział w licznych atrakcjach, pokazach i prelekcjach, m.in.:

  • „Podręcznik kwiatożercy- co musisz wiedzieć o kwiatach jadalnych”- prelekcja Pani dr Małgorzaty Kalemby- Dróżdż, autorki wielu publikacji i książek.
  • „W 15 minut dookoła świata- jadalne kwiaty w różnych kulturach”,
  • „Twój ogród jest twoją apteką- zdrowotne właściwości róży”,
  • „Magia kwiatów rzeźbionych w owocach i warzywach- pokaz przeprowadzony przez Mistrza Świata w Carvingu- Grzegorza Gniecha,
  • „Różany stół – kwiatowe dekoracje przy wykwintnym obiedzie i na romantyczną kolację”- pokaz przeprowadzony przez prof. UPP dr hab. Agnieszkę Krzymiańską-Bródkę,
  • „Czarujący zapach róży- warsztaty z aromaterapii-pokaz przeprowadzony przez Adriannę Barzynowską.

W ramach warsztatów robienia wianków każda z Pań wykonała własnoręcznie wianek z którym wróciła do domu.

Oprócz Festiwalu uczestniczki zwiedzały Ogrody Tematyczne Hortulus podziwiając różnorodność kwiatów rabatowych, letnich bylin oraz wspaniałych kolekcji róż w wielu odmianach.

Uczestniczki wykazały duże zainteresowanie oraz wyraziły chęć uczestnictwa  w podobnych szkoleniach wyjazdowych.

Tekst i zdjęcia: Zofia Burdziak, PZDR w Szczecinku.

image_pdfimage_print
Scroll to Top
Skip to content